despre importanta cuvantului scris

Este foarte usor sa vorbesti. Aproape la fel de usor ca atunci cand respiri. Este putin mai greu sa scrii, dar daca-ti tocesti putin coatele pe bancile scolii genunchii printre bancile scolii se rezolva si acest aspect (numai daca nimeresti la un profesor cum a fost dirigu’ meu din generala!). Si mai greu ar fi sa gandesti inainte de a deschide gura. Teoretic, toti facem acest lucru, gandim inainte, insa acest lucru pare-se ca nu este de ajuns, mai trebuie ceva – poate cumpatare, poate muscarea limbii… Cand suntem intr-o conversatie cu cineva, de multe ori folosim cuvinte pe care le regretam apoi, poate din dorinta de a pastra cursivitatea dialogului sau din alt motiv. Cateodata interlocutorul se face ca n-a auzit, uneori ne  iarta unele cuvinte spuse la repezeala, alteori nu. Timpul isi face datoria si uitarea se asterne pana la urma, in majoritatea cazurilor.

Cu totul alta mancare de peste este atunci cand ne pregatim sa asternem ceva in scris. Ce-ti trebuie pentru a pune cateva cuvinte pe hartie (ce speram ca nu vor suna numai din coada)?  Ai nevoie de putina atentie, cateva cunostine despre subiectul abordat si o logica sanatoasa, sa nu se piarda cititorul in labirint. Poate credeti ca va trebuie talent pentru a scrie? Nicidecum, credeti ca toti cei care si-au pus numele pe coperta unei carti sunt talentati? Majoritatea au avut parte de anumite intamplari inedite de-a lungul vietii si poate la un moment dat s-au intersectat cu cineva din industria cartilor care le-a propus sa scrie. Ei s-au codit, ca nu au studii, ca nu sunt mesteri ai cuvintelor etc. Multi dintre ei au gasit un editor bun care a stiut sa-i motiveze si tot editorul le-a citit si le-a recitit manuscrisul, l-a corectat pe alocuri, a sters poate paragrafe intregi in care astia bateau campii (sincer, habar n-am cu ce se ocupa un editor, insa eu daca as fi in locul lui, asta as face). Ne-am lamurit cum sta treaba cu scriitorii, ei au in spate o ehipa (tehnoredactor, corector, editor etc) insa noi, cei care downloadam gandurile in forma randuri pe internet, nu avem acesti oameni. Ce e de facut atunci? Trebuie sa ne angajam acum vreun secretar personal, vreun editor cand scriem pe blogul nostru sau cand comentam pe al altora? Bineinteles ca nu, insa trebuie sa fim pe rand, pe langa autorii textelor scrise, si corectori, si editori, si cititori, si critici. Cei mai multi insa cand se afla in fata monitorului si incearca sa publice un articol pe blog sau un comentariu, se comporta de parca le-ar pica netul in secunda urmatoare si daca nu apasa imediat butonul „trimite” sau „publica” acel articol sau comentariu ar disparea cumva intr-un recycle bin, dar de unde nu l-ar mai putea recupera niciodata. Cand scrii ceva se presupune ca ai si gandit inainte. Si intr-adevar, daca nu am gandi n-am putea comunica, deci nu se poate accepta ca scuza „n-am gandit inainte de a scrie”. Ceea ce ar urma procesului de creare al unui text ar fi recrearea lui (din fr. récréer, cu sensul de „a crea din nou”). Pe scurt: scrii un text, in citesti, il corectezi, il recitesti, te uiti la un preview al acelui text, mai fumezi o tigara sau dai o tura de Herastrau, iar il citesti, apoi il publici.

Voi cum procedati? Cat timp acordati in medie un text inainte de a-l publica? Eu am inceput articolul de mai sus azi pe la ora 10 dimineata, dar propriu-zis pe text am stat cam 2-3 ore. E mult, e putin?

11 thoughts on “despre importanta cuvantului scris

  1. Si eu stau destul de mult cand scriu un articol pe blog. O ora sau doua. Uneori il incep intr-o zi si il termin in alta doar ca sa imi vina inspiratia. Il public abia cand sunt multumita de el. Il citesc si recitesc, il corectez si recorectez, il formulez si re/rasformulez pana ii place muschiuletului meu.
    De multe ori poate incep un articol de la o idee si pana termin, exista o posibilitate foarte mare sa exprim o alta sau eventual mai multe. Pentru mine scrisul e si un mod de a ma descoperi.

    Apreciază

  2. Din nou nu sunt de acord! Nu toti au talent la scris asa cum nu toti au talent la vorbit. Sunt ritori, sunt cantareti, sunt mestesugari, sunt ingineri; fiecare isi are talentul (as spune talantul).
    Si pentru acest motiv sunt arhi-saturata de aglomeratia de bloguri si articole care fie n-au nimic de spus fie o spun intr-un mod atat de stangaci ca ti se ia dupa primele 2 randuri.
    Sunt oameni pe care i-am citit fara sa deprind o idee dar a caror stil ma incanta si sunt idei foarte coerent exprimate care imi mentin atentia nu pentru forma cuvintelor cat pentru claritatea si utilitatea ideii exprimate.
    Deci hai sa nu-i punem pe toti intr-o oala.

    Apreciază

    • Simona, tu fiind intr-o oala separata (a cititorilor satui de aberatiile bloggerilor) ai dreptate doar cand spui ca „ti se ia”. Prin cele scrise mai sus, i-am incurajat pe bloggeri (caci pt ei e scris articolul) sa-si mai dreaga salata cu putina lamaie si sa verifice daca au asezat frumos toate ingredientele (virgule, cratime si alte lucruri care tin de bucataria noastra) inainte de a iesi cu ea in salon, unde cititorii ca tine asteapta sa se infrupte si apoi sa comenteze pe marginea a ceea ce li s-a servit.
      Tine cont ca n-am spus nimic despre ce ingrediente ar trebui sa fie in salata, despre tehnica taierii rosiilor sau castravetilor, pentru ca unii au mai putin talent, altii mai mult. Aici interveniti voi, cititorii si va dati cu parerea.

      Apreciază

  3. Pingback: Tweets that mention despre importanta cuvantului scris « iulian sirbu's blog -- Topsy.com

  4. ca sa reproduc un truism, literatura e 99% transpiratie. nu stiu care geniu isi scria cartile dintr-o suflare, cum ii veneau la pix, dar in general se presupune ca trebuie sa slefuiesti textul, sa-l iei la rindea, adesea chiar sa-l schimbi radical renuntand la o mare parte a muncii de pana atunci, pentru ca ti-a venit alta idee sau a aparut ceva complet nou.
    pe de alta parte, nu conteaza ca scrii in volum pe hartie sau pe net: ceea ce poarta semnatura ta trebuie sa fie cea mai buna varianta de forma pe care o poti imagina a ideii pe care vrei sa o exprimi. sau altfel zis, poti scrie misto din prima; dar daca revii si slefuiesti, sigur va suna si mai bine😉

    Apreciază

  5. Intr-un fel ai dreptate,nu toti cei care scriu sau au scris vreodata au (sau au avut) talent dar depinde si ce scrii si pentru cine scrii.Si totusi te contrazic: daca vrei sa ai succes in literatura trebuie sa ai si putin (sau mai mult)talent…Desigur ca poti sa scrii si o carte de bucate sau un jurnal de calatorie dar asta nu inseamna ca esti scriitor.(Un pic mai incisiva)…Poate fii un hobby pentru unii,dar se poate transforma si in profesie.Pntru mine este un hobby,cred ca mi-ar place sa se transforme si in profesie.Da,si eu citesc si recitesc,corectez ceea ce scriu, uneori stau in jur de o ora la un text.Alteori experimentez.Nu prea ma intereseaza de critici,pentru ca de cele mai multe ori scriu ca sa ma descarc.Dar mai scriu si de dragul de a scrie,si poate bat campii rau de tot.Dar cred ca cei care scriu frumos sunt artisti,pt.ca si scriituura e o arta…

    Apreciază

  6. Pingback: O dimineață la Dinar « Gabriela Savitsky

  7. Mai… la inceput se zice ca a fost cuvantul dar cum spunea cineva mai sus,trebuie luat si la ridea putin, asa din respect pentru cel ce urmeaza sa citeasca, pana la uram e si o chestie de bun simt. Si cum la fel, zicea cineva mai sus, sunt satul de blogurile cunostintelor, bineinteles tot de ele recomandate, in care intr-o fraza gasesti 15 erori gramaticale. Al tau e fruntas si pana in momentul de fata chiar nu m-ai dezamagit sub niciodata. Tin-o tot asa! (radurile astea recunosc, le-am scris dintr-o suflare, ca test)🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s