Despre natura umana si limbajul licentios

Nu, nu este vorba despre romanul lui Malraux, pe care mă chinui să-l termin de foarte mult timp. Să luam urmatoarea situaţie: un om care e oripilat când aude pe stradă ceva de genul „mânca-mi-ai pula”, cand ajunge acasă deschide nerabdător ultima carte a lui Henry Miller, unde găseşte un limbaj la fel de explicit, iar peste tot descrieri exemplificatoare, dar nu mai e oripilat. Care e treaba aici?

Oare să conteze faptul că expresia folosită de cel care a înjurat pe stradă (care nu pare a fi pe la vreo şcoală înaltă) a fost percepută ca pe o încălcare a normelor sociale? Sau poate pur şi simplu anumite cuvinte au o doză de barbarism care ne zgârie timpanul, pe când expresia găsită intr-0 carte nu ne afectează pentru că o găsim in formă tiparită si o percepem sub forma unui artificiu literar fără de care povestea n-ar mai avea acelaşi farmec, înţeles sau suculenţă?

Pentru a afla cum stau lucrurile, trebuie puţin studiat şi modul în care creierul nostru procesează aceste două situaţii. Dacă am putea pătrunde în mintea subiectului la foarte puţin timp (0,1 secunde sau 100 de milisecunde) după ce el a auzit sau a citit expresia vinovată de apariţia articolului acesta probabil am mai găsi un pattern de activitate din care ne-am putea da seama ce a fost in mintea lui (am vedea imaginea creată de mintea subiectului, dar ar trebui să ne mişcăm foarte rapid, deoarece cu cât trece mai mult timp, cu atât se distinge mai greu imaginea respectiva). Dacă aceste lucruri pot fi oarecum demonstrate, mai greu cred că ar fi să calculeze cineva cantitatea exactă de hormoni care este eliberată în fiecare din aceste situaţii. Ar mai fi de adăugat faptul că orice om are anumite tipare innăscute – creierul nostru nu este o tabula rasa). Aceste tipare ne ajută să supravieţuim: de aceea ne e foame, sete, frică. Încercaţi să vă imaginaţi un om care nu cunoaşte frica- un om curajos, aţi spune, nu? Iar acum imaginaţi-vă toată omenirea lipsită de frică! Exact, e nasol sa nu cunosti frica!

Revenind la situaţia de mai sus, probabil că anumite lucruri învăţate de noi in timpul vieţii au fost înregistrate de noi forţat ca fiind rele (aşa se împarte totul – in bun sau rău) iar creierul le procesează ca fiind o ameninţare pentru supravieţuirea noastră. E posibil să fie şi invers, adică fără să ne spună cineva in mod explicit, noi să ştim cumva incă de când ne-am născut că anumite cuvinte sunt obscene şi nu trebuie folosite, dar sincer mă îndoiesc.

Exprimarea acelei persoane de pe stradă o putem considera nepotrivită sau nu, in orice caz ne afectează acest lucru deoarece cuvântul rostit are o mai mare putere şi forţă de penetrare decât cuvântul tipărit. Se poate verifica această teorie într-un simplu experiment: o conversaţie pe messenger vs. o discuţie telefonică. Vă garantez ca nu vor avea acelaşi conţinut şi nici aceeaşi finalitate.

Voi cum va impacati cu limbajul licentios? Se revolta ceva in interiorul vostru cand auziti astfel de cuvinte? Sau le folositi in mod curent?

Reclame

2 gânduri despre „Despre natura umana si limbajul licentios

 1. stii care e diferenta intre inteligenta si desteptaciune? cu inteligenta te nasti, iar desteptaciunea o dobandesti. facand o paralela, dupa parerea mea conteaza limbajul si nu as zice chiar licentios, ci mai degraba elevat, reprezentand bagajul de cunostinte si resurse pe care il detii si il utilizezi in cotidian.Cu alte cuvinte nu conteaza cine ai fost, ci ceea ce esti in prezent,ceea ce simti si cum te manifesti.Totul decurge din mintea ta: alegi sa gandesti, vorbesti, fie pervers sau nu.

  Apreciază

  • Cred ca a gandi reprezinta o alegere – unii prefera sa n-o faca, insa a alege CE sa gandesti reprezinta o provocare enorma. Eu nu reusesc, in capul meu e cascada Niagara! Ce si cum sa vorbesti e mai usor, clar. Desi si aici sunt probleme.

   Care e relatia ta cu limbajul licentios? Atat cel scris cat si oral. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s