Sa fii acoperit de praful ridicat de invatatorul tau

Asa suna o urare evreiasca, pe care am descoperit-o rasfoind Copyblogger. In vechime, studentii isi urmau invatatorul oriunde, neexistand scoli (scoli asa cum le intelegem noi astazi). Urmandu-l indeaproape, praful ridicat de picioarele lui se depunea pe picioarele elevului. Acest lucru era o dovada ca esti interesat de spusele profesorului si nu vrei sa pierzi niciun cuvant sau gest.

pe urmele invatatorului

Cum imi imaginez eu ca se desfasura procesul de predare atunci: invatatorul era o persoana publica, o persoana foarte activa si prezenta in viata cetatii. Fie ca era doctor, legiuitor, orator, armurier, negustor, pictor, filosof, sculptor, copist s.a.m.d., el primea in grija cativa tineri pe care trebuia sa-i initieze in meseria respectiva. Acestia il urmau oriunde, pentru ca el era chemat sa rezolve chestiunile cetatii, nu avea un rol didactic exclusiv. Un bun exemplu despre procesul de invatare de atunci il gasim si in Biblie, cand vedem ca Iisus Hristos era inconjurat tot timpul de ucenici si acestia il urmau pretutindeni.

Credeti ca un astfel de proces de invatare ar fi posibil si astazi? Nu inteleg cum poti studia biologia, geografia sau geologia fiind inchis intre patru pereti, uitandu-te la planse colorate sau cel mult la filme documentare! Si oare de ce nu ne urmam profesorii mai indeproape?

sursa foto

Reclame

Un gând despre „Sa fii acoperit de praful ridicat de invatatorul tau

  1. E cel mai bun exemplu despre cum invat in aceste momente. Am in ”fata” mea un inginer si cativa maiștri pe care îi urmez mereu. Și nu știam eu de ce ajung acasă mereu cu pantofii prăfuiți… 😛 Super tare postarea!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s