Care este rostul examenului medical?

Astazi am avut un pacient care m-a intrebat care-i rostul examenului medical si al testelor medicale in general. Da’ chiar, pana la urma care-i rostul lor? Intrebarea m-a luat cam pe nepusa masa, i-am spus totusi ca daca traiesti (sau intri) intr-o comunitate, membrii acelei comunitati trebuie sa fie protejati de eventualele boli aduse de nou-venit. Abia mai apoi mi-am dat seama ca a fost un raspuns incomplet (si egoist), probabil ar fi fost mai bine daca ii aminteam si de avantajele pe care le are si el in urma unui consult medical. In orice caz, ideea e ca nu ma asteptam ca vreun pacient sa ma intrebe vreodata care e scopul unui test medical de medicina muncii (cum a fost cazul meu). Si acesta era trecut de 50 de ani. Doua intrebari:

  1. pt personalul medical: voi ce raspuns i-ati fi dat?
  2. pt pacienti: voi ati adresat vreo intrebare asemanatoare medicului/asistentului medical?

Hai, curaj! Nu rade nimeni de voi 🙂

3 gânduri despre „Care este rostul examenului medical?

  1. Hm, nu ca pacient, nici ca personal medical, ma bag in seama.
    As fi inceput cu avantajele unui control medical – preventia unor afectiuni mai mult sau mai putin grave, depistabile in cadrul unei examinari generale. Ma rog, depistabile sau care implica investigatii ulterioare. Apoi i-as fi explicat ce inseamna intrarea intr-o comunitate si rolul examinarii in evitarea transmiterii unor.. cum vrei tu sa le zici.. boli, afectiuni.. Te pricepi mai bine, nu? 😀

    Apreciază

  2. După părerea mea, ar fi trei scopuri principale:
    1. Prevenţia şi depistarea cât mai precoce a unor boli grave; depistarea lor într-un stadiu iniţial măreşte considerabil şansele vindecării.
    2. Corelarea capacităţilor fizice cu locul de muncă sau alte activităţi ( nu oricine poate fi pilot, sau chiar şofer, nu mai vorbim de a urca la mare altitudine, apropo de Aconcagua).
    3. Evitarea răspândirii bolilor contagioase într-o colectivitate.

    Apreciază

Lasă un comentariu